Anksiyete Bozukluğu Nedir? Tedavi Yöntemleri Nedir?
Günlük yaşantıyı ciddi yönde etkileyen anksiyete, sinirlilik, korku, endişe ve endişeye sebep olabilecek çeşitli bozukluklar için kullanılan bir terimdir. Anksiyete bozukluğu hislerimizi, davranışlarımızı büyük ölçüde etkiler, fiziksel belirtilere de sebep olabilir.
Anksiyete Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Kadın ve erkekler de görülen Anksiyete bozukluğunun en riskli dönemi 10 ile 25 yaş aralığıdır. Ülkemizde bu hastalıktan etkilenen insan sayısının % oranı 6-7′ dir. Anksiyete, stresli durumlar içerisinde verilen doğal insan tepkileri olarak adlandırılır. Normal kaygı duygularıyla, tıbbi ansksiyete bozukluğu arasında ki fark bilinmelidir. Anksiyete Bozukluğu olan bir insan ” tekrarlayan düşüncelere ve endişelere sahip bir kişi ” olarak tanımlanır.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete bozukluğu olan insanların stres, panik ve endişe gibi duyguları daha uzun sürerken, kontrol etmesi de çok zorlayıcı olur. Anksiyete bozukluğu semptomları arasında aşağıda ki belirtiler olabilmektedir ;
- Huzursuzluk
- Heyecanlı hissetmek
- Panik atak
- Konsantrasyon veya uyku sorunu
- Terleme
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Kalp Çarpması
Kaygı ile baş etmek her zaman zorlayıcı olmuştur. Anksiyete bozukluğu olan birinde bu etki zayıflatıcı olabilir.
Anksiyete Bozukluğu Ve Tedavisi
Anksiyete belirtilerinden birini hissediyor yada yaşıyorsanız uzman bir hekime başvurarak teşhis etmesini sağlayabilir ve tedavi yollarına gidebilirsiniz. Huzursuzluk, yorgunluk hissi, sinirlilik, kas gerginliği, uyku güçlüğü ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtileri hissediyor yada yaşıyorsanız, 6 ay içerisinde en az 3 anksiyete belirtisi olduğunu düşünüyorsanız, semptomlar günlük hayatınızı etkiliyor, işe ve okula gitme gibi duyguları reddetmenize sebep oluyorsa, aşırı endişe yaşıyor yada bu noktada endişe durumunuzu kontrol etmekte zorlanıyorsanız uzman bir hekime görünmeniz daha doğru bir tercih olacaktır. Fiziksel muayene ile tedavi olabilir, gerektiği taktirde laboratuvar testlerinin de yaptırılması gerektiğinin altını çizebiliriz. Laboratuvar testleri anksiyete belirtileri konusunda, tıbbi yönden size bilgiler vermektedir. Oluşturulacak tedavi yöntemi, psikoterapi ve davranışsal terapi olarak uygulanacaktır. Bunun yanında ilaç tedaviside olacaktır.
Doktor Kontrolü Olmadan Evinizde Kaygı Yönetimi Yapın!
Bunun için yapmanız gereken bir kaç alıştırma ve yöntemdir. Bu yöntemleri aşağıda görebilirsiniz.
- Stres yönetimi yapabilir, göz korkutucu görevleri daha kolay bir hale getirebilirsiniz
- Zihinsel ve bedensel olarak kendinizi rahatlatmak için meditasyon, nefes egzersizleri, uzun bir banyo keyfi, karanlıkta dinlenme ve yoga gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
- Yaşadığınız olumsuz düşünceleri olumlu yönde değiştirmek için bir liste yapabilirsiniz
- Kendinizi kötü hissettiğiniz de aileniz yada arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz