Maydanozgiller familyasında yer alan Rezene, Latince’de Foeniculum vulgare L olarak tanımlanmaktadır. Tıpkı siyah çay gibi koyu renkli ve kendine has olan kokusuyla demlenerek içilmesine ek olarak yemeklerde tat vermesiyle de bilinir.
A ve C vitaminleri açısından fazlasıyla zengin olduğu için Alternatif Tıpta sıklıkla kullanılmasına karşın kolestrol de iyi gelmesinden ötürü birçok kolestrol ilacının içerisinde de bulunmaktadır.
Rezene Bitkisi Nerelerde Yetişir? Ne İçin Kullanılır?
Çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetiştirilen Rezene bitkisi, Anadolu yörelerinde ‘arapsaçı’ olarak da bilinen bitki yaklaşık 1.5-2 metre uzunluğundadır. Koyu bir renge sahip olan Rezenenin kök ve tohumları, kabızlık ve şişkinlik problemleri için sıklıkla kullanılır. Ayrıca Rezene bitkisinin yapraklarının aromatik kokusu sayesinde yemekler ve salatalarda da sıklıkla kullanılmaktadır.
Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?
Rezene çayı hazır poşetler halinde satın alınıp yapılacaksa, diğer poşetli bitki çayları gibi sıcak suyla kolayca demlenebilmektedir. Ancak hazır olarak değil aktardan Rezene yaprağı ve Rezene tohumu olarak alıcaksa, 1 fincan Rezene çayı için 1 çay kaşıyı Rezene tohumu ezilir. Bir cezve üzerinde su kaynatılırken, tohumlar cezveye atılır ve karışana kadar yavaş yavaş kısık ateşte karıştırılır. Eğer Rezene çayının faydasını daha fazla görmek istiyorsanız, birkaç Rezene yaprağı da ilave edebilirsiniz. En fazla 3-4 dakika kadar pişirdikten sonra çayın acımaması için ocağın altı kapatılır ve demlenmesi için 5 dakika kadar bekletilir.
Rezene Çayının Faydaları
-Solunum sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
-Mide ve Bağırsak sistemini rahatlatır.
-Metabolizmayı hızlandırır.
-Kan basıncı düzenleyerek, yüksek tansiyon hastalığına karşı korur.
-Baş ağrısını azaltır.
-Diş ve kemik ağrılarını hafifletir.
-Mide bulantısını giderir.
-Zayıflamaya yardımcı olur.
-Adet dönemi sancılarını azaltmaya ve adet döngülerinin bir düzene girmesinde yardımcı olur.
-Anne sütü oluşumunu artırır.
-Gaz şişkinliklerinin azalmasına yardımcı olur.
-Posasının göz çevresine pamuk yardımıyla koyarak göz kızarıklarına ve şişliklerini iyileştirmektedir.
Rezenen Çayının Zararları
Her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi, Rezene çayınında günde 2’den fazla tüketilmesi halinde bir takım yan etkilere sebebiyet verebilir:
- Alerjik sorunlara neden olabilir.
- Ani kan şekeri düşmelerine neden olabilir.
- Ödeme yani vücutta su birikmesine yol açabilir.
- Fazla tüketilmesi ishale neden olabilir.
- Mide bulantılarına neden olabilir.
Ayrıca hamileler Rezene çayını tüketmeden önce mutlaka bir doktora başvurmalı ve doktorun sonucuna göre tüketmesi gerekir.