Böbrekler kanı temizlemekle görevli organlarımızdır. Kaburganın hemen altında bel bölgesinin iki yanında bulunur. Kanı temizlediği sırada bazı mineral ve tuzlar böbrekte birikmeye başlar. Maalesef biriken bu tuz ve mineraller idrar yoluyla vücuttan atılamadığı zaman böbreklere yapışır. Bunun sonucunda böbrek taşı diye adlandırılan rahatsızlık meydana gelir. Böbrek taşı rahatsızlığı maalesef ki her 10 kişiden 5’inde görülmektedir. Bilimsel araştırmalara göre böbrek taşı, kadınlara nazaran erkek bireylerde daha sık rastlanmaktadır.
Fazla kilodan meydana gelen obezite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi çeşitli hastalıklar böbrek taşı oluşumunu destekler. Taşlar idrar yoluna doğru hareket ettiğinde, bazen kolaylıkla vücuttan atılır. Maalesef ki daha büyük taşların oluşumu böbrekte, mesanede veya üretrada idrar birikimine sebebiyet verebilir. Bundan dolayı ağrılar acılar sıklaşabilir. Zamanla oluşan taşların idrar yolunu tıkaması halinde daha ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.
Böbrek taşı düşürmek, zor olabileceği gibi bazen hiç zorlanmadan da üstesinden gelinebilecek bir durumdur. Bu tamamen taşın şekli, büyüklüğü ve cinsiyle alakalıdır. Eğer ki böbrek taşı, 5mm’nin altında ise kendiliğinden kolaylıkla düşer. Hatta siz bu durumu fark etmezsiniz. İdrar yoluyla vücudunuzdan atılır. Bol su tüketimi ve hareketlilik taşların düşmesi için oldukça önem arz etmektedir. Üreter kanallarının genişletici ilaç tedavisi ile böbrek taşı düşürmek oldukça mümkün.
5mm ve üstü taşlar maalesef ki keskin ağrılara yol açacaktır. Böbrek taşı eğer ki, sivri kenarlı ve girintili değil ise düşürülmesi biraz daha kolaydır. Tam aksi durumlarda ise, 5mm üstü taşları operasyon yolu ile düşürmek gerekecektir.
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Genetik veya sağlıksız beslenme gibi faktörlerden meydana gelen böbrek taşı oluşumu, can sıkıcı bir durumdur. Böbrek taşı ne yazık ki uzun yıllar boyunca hiç belirti göstermeyebilir. Genelde sırt ve karın bölgesinde sıklaşan ağrılar ile kendisini belli etmeye başlar. Böbrek taşı oluşumunun en olağan belirtilerine bir bakalım.
- Sırt ve kaburgalarda yoğun ağrı
- Alt karın bölgesinde yayılan ağrı
- İdrarda yanma ve acı
- Yoğun mide bulantısı
- İdrarda kan oluşumu
- İdrarın koku veya renginde farklılık
- Kusma