Geleneksel olarak yetiştirilen gıdalarla karşılaştırıldığında, organik gıdaların potansiyel sağlık yararlarını gösteren bir kanıt yığını var. Bu çalışmalar organik sebze ile diğer sebzelerin farklılıklarını göstermekle birlikte, bu farklılıkların genel sağlık yararlarına nasıl dönüştüğü konusunda sonuç çıkarmak için sınırlı bilgi bulunuyor.
Organik Sebze Üzerine Araştırmalar
Araştırmalara göre, organik ürünlerdeki bazı besin maddeleri, küçük ila orta derecede artışlar gösteriyor. Belirgin bir artışın en iyi kanıtı, antioksidan özelliklere sahip belirli flavonoid türleridir. Ayrıca bir miktar fosfor zenginliği de edinilen veriler arasında yer alıyor.
Kadmiyum, topraklarda doğal olarak bulunan ve bitkiler tarafından absorbe edilen toksik bir kimyasaldır. Araştırmalar, geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında, organik tahıllarda kadmiyum düzeylerinin belirgin olarak daha düşük olduğunu, ancak organik sebze ve meyvelerde olmadığını gösteriyor. Organik tanelerde düşük kadmiyum seviyeleri, organik tarımdaki sentetik gübrelerin yasaklanması ile ilişkili olabilir.
Pestisit kalıntısı. Geleneksel olarak yetiştirilen ürünlerle karşılaştırıldığında, organik olarak yetiştirilen ürün, tespit edilebilir pestisit kalıntı düzeylerini düşürür. Organik ürünler, organik tarım için onaylanan zehirli maddeler nedeniyle veya geleneksel çiftliklerin havadan öldürücü böcek ilaçları nedeniyle artık kalıntı olabilir. Sağlık sonuçlarındaki fark, konvansiyonel üretimde izin verilen azami kalıntı miktarına ilişkin güvenlik düzenlemeleri yüzünden belirsizdir.
Organik mi Değil mi Etiketini Kontrol Et
Ürün tanımında veya ambalajında organik olarak etiketlenmiş herhangi bir ürün Tarım Bakanlığı sertifikasına sahip olmalıdır. Sertifikalı ise, üretici resmi bir mühür de kullanabilir. “%100 Organik” açıklaması sertifikalı organik sebze, meyve, yumurta, et veya diğer tek maddeli gıdalar üzerinde kullanılır. Tuz ve su hariç, tüm maddeler organik sertifikalandırılmış ise çok bileşenli yiyeceklerde de kullanılabilir.
Çok bileşenli bir gıda “organik” olarak etiketlenmişse, içeriklerin en az %95’i, organik sertifikalıdır. Organik olmayan ürünler, onaylanmış ilave bileşenler listesinde olmalıdır. Bunların da özel bir mührü olabilir. Çok bileşenli bir üründe en az %70 sertifikalı organik içerik varsa, “organik yapılmış” bir bileşen etiketi olabilir. Örneğin, kahvaltılık mısır gevreği “organik yulaftan imal” olarak etiketlenmiş olabilir, ancak bu, %100 organik demek değildir. Etiketlerin sizi yanıltmasına izin vermeyin ve her zaman https://www.dogalavm.com/ gibi gerçek ve güvenilir bir kaynaktan alışveriş yapmaya çalışın.